back
 

Anisbröd (grisar, karder, flottoxar)
50 – 75 g margarin
2,5 dl mjölk
25 g jäst
1 kr. mått salt
0,75 dl socker
7,5 dl vetemjöl
1,5 tsk stött anis
 Till kokning 250 g kokosfett eller ister.
(Allt går inte åt)
Gör vetedeg på vanligt sätt och tillsätt stött anis samtidigt med mjölet.
Dela degen lämpligen i två delar och kavla ut varje del till en avlång fyrkant. Skär eller sporra ut 3 cm breda remsor som delas i 5-6 cm långa bitar. Varje bit sporras med två snitt så att det ser ut som en ”kam”. Lägg dem att jäsa på en duk eller plåt.
Värm oljan till 175 °om Du har en termometer. Annars går det lika bra att kolla med en liten bit vitt bröd. Det ska bli gyllenbrunt på kort tid  (15 sek???) Lägg då i några anisbröd, vänd dem när de blivit bruna på undersidan, Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. (Jag brukar ta tre åt gången i en emaljerad gryta som har c:a 15 cm bottendiameter.
Äts helst varma doppade i strösocker. Mikrovågsugnen är perfekt

ANISBRÖD, c.a 30 st.
2,5 dl mjölk
1 hg margarin
1 dl socker
1 ägg, litet
1/2 pkt jäst
c.a 5 dl vetemjöl
2 tsk anis, ostött
Smält margarinet, häll i mjölken. Det ska vara 37°. Rör ut jäst med en knivsudd salt samt sockret. Häll i margarinet och mjölken. Slå i ägget. Stöt anisen i mortel tillsammans med en sockerbit till pulver, blanda med mjöl och arbete ner detta i degspadet. Jäs till dubbel storlek, c.a. 30 min.
Arbeta degen på bakbordet, rulla degen till en rulle och skär två snitt genom halva rullen för att sedan med det tredje snittet skära av brödet från rullängden. Anisbrödet ska alltså ha tre ben. Låt jäsa en stund.
Blanda en 1/2 lit olja i en eldfast gryta, Värm oljan, lägg i en äppelbit vilken gör att oljesmaken försvinner samtidigt som du ser när oljan är tillräckligt varm. Dvs när äppelbiten är brun. Anpassa värmen. Lägg ned några bröd åt gången, ta upp med hålslev. Lägg det färdiga brödet på bakplåtspapper, för att suga upp överflödigt fett. Värm och sockra brödet vid servering.

Pitepojkar
150 g margarin, smälts och 5 dl mjölk tillsätts. Blandningen ljummas till 37 grader
3 dl strösocker, 1-2 tsk anisfrö och 1⁄2 tsk kardemummakärnor, som stötts i mortel, rörs i
1 pkt jäst (50 g), 1⁄2 tsk salt och 1 ägg blandas i. Rör om ordentligt för hand, eller kör i hushållsmaskin.
Därefter arbetar man in 16-18 dl vetemjöl, den större mjölmängden om man använder maskin. Låt jäsa 20 min.
Kavla ut degen knappt centimetertjock.
Skär strimlor 2,5x6 cm. Snitta varje strimla med två skåror på ena långsidan (som ett liggande E) och böj den bakåt, så att skårorna öppnas något.
Lägg på bakduk och låt jäsa i 20 min.
Smält 3 pkt (750 g) kokosflott, helst i en järngryta som bör täcka plattan väl. Temperaturen skall vara ca 180 grader. Lättast att kolla med termometer, men man kan också prova med en bit vitt bröd, som man släpper ner i flottyren. Den ska bli gyllenbrun på någon minut.
Lägg ner några anisbröd i flottyren, inte för många på en gång. Vänd då dom börjar bli bruna på kanterna och låt dom fritera färdigt.
Passa temperaturen hela tiden. Anisbröden blir för mörka vid för hög temperatur. Om flottyren är för kall tränger flottet in och bröden blir för feta och ljusa.
Tag upp med hålslev och lägg att rinna av på galler med några lager hushållspapper under.
Ha ett lock till hands för att täcka grytan om flottet skulle börja brinna. Försök för all del inte släcka med vatten, då blir det en explosion och drygt 200-gradigt flott lägger sig över er.